12/12: Messiah van Händel

Op maandag 12 december brengt het veelzijdige Boi Akih hun geheel eigen versie van de Messiah van Händel in de Lutherse Kerk in Haarlem. Voor deze gelegenheid werken zangeres Monica Akihary en gitarist-componist Niels Brouwer samen met altvioliste Saskia Meijs en koraspeler Sekou Dioubate. Vanaf 4 december treden ze achtereenvolgens op in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee, het Luther Museum in Amsterdam, de Lutherse kerk in Haarlem en de Roode Bioscoop in Amsterdam.

Deze uitvoering van het beroemde oratorium van Georg Friedrich Händel uit 1741 is totaal non-conformistisch, maar met veel respect voor de oorspronkelijke compositie én helemaal conform de werkwijze van Händel zelf. Met een bezetting en klankvoorstelling in gedachten liet deze veelzijdige barokcomponist zich inspireren door het vakmanschap en de expressie van de solisten. Hij herschreef zijn eigen werk vaak als de uitvoering daar om vroeg en hij stond open voor verandering, nieuwe ideeën en stijlen. 

Boi Akih brengt een geheel eigen versie van dit meesterwerk, met hun persoonlijke muziekidioom en een niet alledaagse bezetting met zevensnarige gitaar, altviool, 35-snarige kora en zang. De eigenzinnige combinatie van deze snaarinstrumenten vormt een wonderschoon geheel waarop Monica Akihary met haar flexibele en warme stem de klassieke teksten van nieuwe zeggingskracht voorziet.

Programma
1. Overture
2. Comfort ye my people
3. Ev’ry valley shall be exalted
4. And the Glory of the Lord shall be revealed
5. But who may abide the day of his coming
6. Behold, a virgin shall conceive
7. O thou that tellest good tidings to Zion
8. Hallelujah

Monica Akihary – zang
Niels Brouwer – zevensnarige gitaar
Sekou Dioubate – kora
Saskia Meijs – altviool

Boi Akih

Gitarist-componist Niels Brouwer en zangeres Monica Akihary vormen sinds 1997 de basis van Boi Akih dat steeds in nieuwe gedaantes en verschijningsvormen zijn weg op de (internationale) podia vindt. Muzikale tradities van de Molukken, Sunda en Bali worden met moderne jazz en geïmproviseerde muziek, klassieke Indiase muziek en West-Afrikaanse grooves vermengd tot een uniek eigen geluid.

An astonishing, explorative musical instrumentarium… A beautiful moment of escape.” (CitizenJazz Okt 21)

Boi Akih heeft altijd een fascinatie voor bijzondere klanken gehad, teweeggebracht door ongewone instrumenten. De muziek van Boi Akih is tijdloos en sprookjesachtig.” (Jazzism Feb 21)

Akihary and Brouwer have always shown deep respect for tradition but know, too, that without evolution there is stagnation. (All About Jazz Feb 21)