Kinderkerk

Kinderkerk? Is dat anders dan de ‘grote mensenkerk’?

Nou, de kinderen zelf weten het wel. Want die kennen allebei! Bij elke dienst op zondagochtend starten de kinderen in de basisschoolleeftijd gewoon in de normale dienst. Ze zingen de eerste liederen mee, helpen bij het aansteken van de kaarsen, en meestal vertelt de juf of meester van die ochtend kort een verhaal. Of er wordt iets verteld over wat de kinderkerk die ochtend gaat doen.

Dan vertrekken de kinderen naar hun eigen ruimte. Dat is het Jeugdlokaal naast de kerk, en heel soms de Consistoriekamer, achter de kerk. Dat is een hele oude ruimte, met allemaal statige panelen aan de muren waarop namen staan van dominees die in de kerk hebben gewerkt. En van de mensen die in het bestuur van de kerk hebben gezeten. Maar de Consistorieruimte is ook voor hele jonge mensen, en je kunt er fantastisch knutselen en zingen!

Wat gebeurt er in de kinderkerk?

Van alles. Het is elke zondag weer anders. Ongeveer zeven kinderkerkjuffen en -meesters spreken met elkaar af wie op welke zondag de kinderkerk leidt. Vaak wordt er een bijbelverhaal gelezen, wordt er gezongen en wordt er getekend of geknutseld. De juffen en meesters maken veel gebruik van een speciaal ontwikkeld kinderkerkprogramma met maar liefst 200 verhalen: Bible Basics heet het.

Soms is het best hard werken in de kinderkerk. Bijvoorbeeld als er een doop is. Dan maken de kinderen in de kinderkerk altijd een speciaal cadeau voor het kindje dat gedoopt wordt! Of het grote mens, want het gebeurt ook wel dat degene die gedoopt wordt al groot is.

Als er weer een groot feest aankomt, zoals kerst of pasen, dan is het ook altijd extra druk in de kinderkerk. Er wordt dan gewerkt aan projecten die meerdere zondagen in beslag nemen. Elke zondag komen we een stukje dichter bij het feest.

Horen de grote mensen nog wel eens wat?

Nou en of! Naast het ‘verhaal voor iederen’ aan het begin van de dienst, komen de kinderen in veel diensten aan het einde van de dienst weer terug in de kerk. Zeker als er een project loopt, vertellen de kinderkerkjuffen en -meesters dan waar de kinderkerk mee bezig is geweest.

Soms zijn er diensten waarin de kinderen een grote rol spelen! Bijvoorbeeld bij kerst, als er een kerstspel is waarin de kinderen meespelen. Of in de week voor pasen (palmpasen) als de kinderen palmtakjes uitdelen als groet voor de mensen in de kerk.

Mogen pappa en mamma mee?

De eerste keer naar de kinderkerk is best spannend! Dat weten we zelf ook nog wel van vroeger. Maar als je er eenmaal bent, is het vast heel leuk. Daarom laten we de pappa’s en mamma’s lekker in de kerkzaal zitten! Kunnen we ze na afloop mooi nieuwsgierig maken naar de leuke dingen die in de kinderkerk gebeuren!